Inschrijven voor Woeste Avond

INCHANGE

Wat?

Met het project INCHANGE brengen we 6 Gentse jongeren in contact met 7 Oegandese jongeren in Entebbe, Oeganda. Gedurende drie weken werken we samen aan een performance / voorstelling over (het uiten van) emoties. Centraal staan beweging, geluid en beeld als universele talen. De voorstelling wordt zowel in Oeganda – op het einde van de drie weken door de hele groep – als nadien in België opgevoerd door de Belgische deelnemers. Met de voorstelling onderzoeken we culturele verschillen én gelijkenissen in het omgaan met emoties. Door middel van beweging, dans en beeld verkennen we welke plaats emoties, zowel in het Zuiden als in het Noorden, innemen in onze levens.

Iets voor jou?

Je bent tussen 18 en 25 jaar, komt uit Gent (of je studeert er) en bent gebeten door reizen, dans, beweging, theater, muziek en/of film. Je wil je grenzen verleggen en meewerken aan een unieke performance rond het thema ‘emoties’. Je hoeft geen voorkennis of ervaring te hebben met theater, dans of muziek en hebt geen schrik om jezelf te tonen aan je groep en later aan een publiek (in Oeganda en in België). Samen met de andere jongeren geef je vorm aan de creatie: jullie inspiratie en inzichten vormen de basis van wat we samen maken.

Wie zijn wij?

Wij zijn Valentine, Rien, Maika en Jamilah. Valentine Galeyn is danseres en choreografe en vormt samen met Rien Bauwens het performance-duo ‘TTBWRS’. Samen maakten ze verschillende voorstellingen in binnen- en buitenland (o.a. in DR Congo in 2016), telkens gebaseerd op beweging en geluid – in heel brede zin. Valentine en Rien maken ook deel uit van JAAGBAAR, een Gentse coöperatieve onderneming die actief is in heel uiteenlopende creatieve processen. Maika Luyssaert is de oprichtster van Munnange, een Belgische vzw die in Entebbe (Oeganda), psychosociale hulpverlening biedt aan kwetsbare mensen in nood. Maika is zelf psychotherapeut en staat in voor de emotionele begeleiding van alle deelnemers binnen het tot stand komen van de performance. Ook Jamila Nantaleh zal als coördinator van Munnange van heel nabij betrokken zijn bij het project.

Praktisch

  • Data: We zijn drie weken ter plaatse tussen half augustus en half september 2020 (wellicht van 24/08 t.e.m. 13/09 ongeveer). Van zodra de Belgische groep is samengesteld kiezen we samen de finale data en boeken we de tickets. Studeer je nog en heb je, of verwacht je een tweede zit? Hou hier dan zeker rekening mee!

  • Verblijf: We verblijven en repeteren in de ‘ViaVia’, een super aangenaam en gezellig gasthuis op een boogscheut van het centrum van Entebbe.

  • Veiligheid: Oeganda is een vreedzaam en stabiel land. Entebbe is een rustige en aangename stad. Met een beetje gezond verstand is er in Entebbe niets te vrezen. Maika werkt al bijna 10 jaar in Entebbe en kent de stad als de binnenkant van haar broekzak.

Only work and no play?

Natuurlijk niet! Tijdens de week werken we aan de voorstelling, in het weekend zijn jullie vrij. Vanuit Entebbe ben je in no time in de prachtige Oegandese natuur (bv. een nationaal park). Je kan tijd doorbrengen met de jongeren die jullie leren kennen en hun familie, of … We stellen voor om samen 1 à 2 uitstappen te plannen tijdens onze drie weken in Oeganda. Het staat jullie natuurlijk ook vrij zelf plannen te maken, zo lang ze de creatie niet in de weg staan.

Quanta costa?

INCHANGE wordt deels mogelijk gemaakt door subsidies (o.a. Stad Gent), private sponsors en de vrijwillige inzet van Munnange vzw en JAAGBAAR. Om mee te kunnen gaan op dit avontuur verwachten we van jullie dus ook een inspanning. 1/3 van reis- en verblijfskosten wordt door het project gedragen, voor 2/3 van de kosten kijken we naar jullie eigen inspanningen. Reken op een eigen bijdrage van €750 (zonder uitstappen en avondeten).

Waarom? Omdat we van jullie een weloverwogen engagement willen. Niet tegenover ons, maar tegenover de Oegandese jongeren waar we intensief mee aan de slag zullen gaan. We gaan naar een regio waar armoede de regel is, waar jongeren enkel kunnen dromen van de kansen die wij hier dagelijks krijgen. De kosten voor Oegandese jongeren om deel te nemen aan dit project worden dan ook zowel door ons als door jullie gedragen.

Maar … We zullen tussen maart en augustus 2020 één of meer financiële acties organiseren. Hoe we dit precies aanpakken kiezen we samen. Op die manier leren jullie elkaar voor het vertrek ook al beter kennen. Zo kunnen we samen de kosten voor iedereen verlagen.

Hou ook rekening met:

  • Internationaal paspoort: Om naar Oeganda te reizen heb je een internationaal paspoort nodig. Je kan dit aanvragen bij je gemeente. De kostprijs bij een normale procedure is gemiddeld €85.

  • Inentingen en malaria-medicatie: Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om tropische ziektes gaat. Alle info over de nodige inentingen voor Oeganda kan je hier lezen. Hou voor je inentingen en malaria-medicatie rekening met een kostprijs van ongeveer €150.

En nadien?

We gaan er niet over liegen: ook na terugkomst in België verwachten we nog een engagement van jullie. We gaan de voorstelling minstens 2 keer opvoeren (in Gent en in Genk), in het beste geval nog meer. Bijkomende data bekijken we uiteraard samen. Ook zullen we jullie vragen een rol op te nemen als ‘ambassadeur’ van het project. Meer info volgt.

Doe mee!

Stuur ons een mailtje voor 21/02/2020, stel jezelf kort voor (op om het even welke manier je wil) en laat ons weten waarom jij absoluut wil meewerken aan dit project! We laten je iets weten wanneer we je mailtje goed hebben ontvangen en nodigen je uit voor een kort gesprek in de week van 2 maart. Tot dan!

DSC_0350.jpgCOM DANS foto Passerelle OKAN © Joeri Thiry STUK-7.jpgDSC_0422.jpg