Munnange Counseling Centre

P1080977.jpg

Munnange Counseling Centre biedt op de campus van Nkumba University (http://www.nkumbauniversity.ac.ug) individuele psychosociale begeleiding voor studenten en docenten van de universiteit en is tegelijkertijd toegankelijk voor de omliggende gemeenschappen (outreaching). Hulpvragers bieden zich vrijwillig aan of zijn doorverwezen door medewerkers van de universiteit of door het universitaire gezondheidscentrum, waarmee een zeer waardevolle samenwerking bestaat.
Munnange Counseling Centre organiseert voor studenten maandelijkse infosessies over diverse thema’s zoals alcohol- en drugsverslaving, weerbaarheid en relatievorming. Tijdens de kennismakingsweek voor nieuwe studenten en tijdens de gezondheidsweek geeft Munnange Counseling Centre uitleg over de werking van het Centrum.

 Samenwerking

Sinds de oprichting werkt Munnange Counseling Centre intensief samen met verscheidene organisaties.          

  • Politiekantoor van Entebbe

Het politiekantoor van Entebbe is voor Munnange één van de belangrijke samenwerkende organisaties. Munnange werkt er volgens de richtlijnen van de Oegandese Child and Family Protection Unit (CFPU). Met het politiekantoor van Abaita, een wijk in Entebbe, is er occasionele samenwerking, op verzoek van het politiekantoor.

De samenwerking is bedoeld om, via wederzijdse verstandhouding, gratis counseling te integreren in de openbare dienst om zo psychosociale ondersteuning te bieden aan slachtoffers van een misdrijf. Munnange legt zich ook toe op crisisinterventie en informatie aan slachtoffers. De counselors richten zich bovendien ook op de daders van een misdrijf via begeleidingsinterventies, zowel tijdens als na hun straftijd. Dat helpt hen om niet te hervallen en het bevordert sociale veranderingen.

Problemen waarmee de counselors van Munnange frequent worden geconfronteerd zijn: huiselijk geweld, fysiek geweld, jeugdmisdrijven, geweld tegenover jongeren (mishandeling en misbruik).

  • Omliggende gemeenschappen: Nkumba Bufulu (Kitawuluzi) en Nkumba Bukolwa

Munnange Counseling Centre reikt begeleiding aan in twee communities in de onmiddellijke omgeving. Inwoners  krijgen een informatiebrochure, waarin de begeleidingsactiviteiten van Munnange worden toegelicht en via community radio talk shows krijgen ze verdere informatie. Ze kunnen Munnange dan contacteren en kiezen voor individuele counseling of voor counseling in groep. Counseling is gericht op mentale problemen met een weerslag op individuen, families en gemeenschappen. De dorpshoofden en de Local Councils ondersteunen de werking van Munnange.

  • St Noah Senior Secondary School Nkumba en May Christian College Nkumba

P1080480.jpg

De directies van de scholen verwijzen jongeren  door naar de counselors van Munnange Counseling Centre voor bemiddeling en ondersteuning bij schoolproblemen. De counseling sessies vinden plaat in een lokaal van de school. Recent hebben jongeren uit deze scholen Munnange-clubs opgericht en via die weg worden problemen aangekaart bij de counselors van Munnange. Counseling vindt plaats op individuele of groepsbasis, naargelang de problematiek. Problemen die vaak aan bod komen zijn: depressie, laag zelfbeeld, stress, relatievorming, puberteitsproblemen en verslaving.

  • Early Learning School en Divine Child Primary School

P1080343.jpg

Beide scholen zijn tegelijk opvangcentra en scholen voor weeskinderen, voor kinderen van ouders die in de gevangenis verblijven of voor kinderen die door hun gezin worden verstoten. IMG_6079Munnange biedt er zowel individuele counseling als groepscounseling aan. Problemen die aan bod komen hebben te maken met beperkte eigenwaarde, gedragsproblemen en sexualiteit.

 

  • Hope for Restoration Initiative

P1080550De samenwerking met deze organisatie wwwh4ri.org startte in mei 2017. Ze is afgestemd op grotere projecten zoals counseling in de communities, counseling op de eilanden in het Victoriameer en medische verwijzingen (Hope heeft een medisch departement).